Wat is precies ChatGPT en wat kunt u er als leek mee?

ChatGPT is momenteel een echte hype. Sommige gebruikers zijn erg enthousiast. Sommige waarschuwen voor mogelijke gevaren. Echter wat is het nu precies en wat kan een leek ermee?
Wouter van Silvolde
- Achtergrond bij het nieuws

Wat is ChatGPT?
ChatGPT zegt er zelf dit over:

“ChatGPT is een van de grootste taalmodellen ter wereld en werd in juni 2020 gelanceerd door OpenAI. Het model is getraind op een enorme hoeveelheid tekst, waaronder boeken, nieuwsartikelen en websites, om zo in staat te zijn om mensachtige antwoorden te genereren op geschreven vragen.

ChatGPT is ontwikkeld als onderdeel van OpenAI’s onderzoek naar kunstmatige intelligentie en werd gecreëerd door een team van experts op het gebied van machine learning en taalmodellen. Het model is gebaseerd op transformer-architecturen en is in staat om natuurlijke taal te begrijpen en mensachtige antwoorden te genereren op basis van de context van de gestelde vraag.

ChatGPT staat voor “Chat Generative Pre-trained Transformer”. Het is een naam die is afgeleid van de technologie waarmee dit systeem gemaakt is, namelijk een generatief voorgetraind  transformerend neuraal netwerk, ook wel bekend als een GPT.”

Wie zijn OpenAI ?
ChatGPT zegt er zelf dit over:

“OpenAI is een non-profit onderzoeksorganisatie opgericht in 2015 door een groep bekende personen uit de technologie-industrie, waaronder Elon Musk, Sam Altman en Greg Brockman. De organisatie heeft als doel om vooruitgang te boeken in kunstmatige intelligentie (AI) en deze technologie op een veilige en verantwoorde manier te ontwikkelen en te verspreiden.

OpenAI heeft zich tot doel gesteld om te werken aan enkele van de meest geavanceerde uitdagingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, zoals natuurlijke taalverwerking, machinaal leren en robotica. Ze ontwikkelen ook enkele van de meest geavanceerde AI-systemen ter wereld, zoals de taalmodellen GPT-2 en GPT-3.

In tegenstelling tot veel andere organisaties in de technologie-industrie, heeft OpenAI gekozen voor een non-profitmodel om ervoor te zorgen dat hun werk op een neutrale en ethische manier wordt uitgevoerd. Ze werken samen met academici, onderzoekers en bedrijven over de hele wereld om kennis te delen en bij te dragen aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.”

Klinkt mooi, toch?

© website https://openai.com/press/#resources

Wat kan je als leek ermee?
Zelf gebuik ik ChatGPT al regelmatig. Op de website van OpenAI is ChatGPT gratis uit te proberen. De zaken waar het erg handig en makkelijk kan zijn voor een leek om het te gebruiken zijn:

1. Eenvoudige hele goede vertalingen krijgen. ChatGPT kan vanuit bijna elke taal naar elke andere taal vertalen. Heel goed en heel snel;
2. Snel een helder antwoord vinden op een vraag. Geen lappen tekst met zoekresultaten maar gelijk een antwoord. Hierbij is het belangrijk zelf kritisch blijven op het antwoord maar dat geldt voor bijna alle informatie die verkregen wordt via internet;
3. Snel een concept maken voor een rapport, gedicht of artikel. Nooit meer het blanco blad syndroom;
4. Bestaande teksten laten controleren of in beter Nederlands laten herschrijven.

Voorbeeld gebruik
Kun je de volgende zin omzetten naar mooi en goed Nederlands?
“alle tools die gerbuiken wort is het goed om scherp te blijven naaar het resultaat”

Ja, ik kan deze zin omzetten naar mooi en goed Nederlands
“Het is goed om scherp te blijven op het resultaat bij alle tools die we gebruiken.”

Kun je de laatste zin vertalen in het Engels en in het Frans?

Natuurlijk kan ik dat doen!
Nederlands: “Het is goed om scherp te blijven op het resultaat bij alle tools die we gebruiken.”
Engels: “It’s good to stay focused on the result with all the tools we use.”
Frans: “Il est bon de rester concentré sur le résultat avec tous les outils que nous utilisons.”

Hoe zou jij de laatste zin aan een kind uitleggen?
Als ik de laatste zin aan een kind zou uitleggen, zou ik het als volgt formuleren:
“Het is belangrijk om goed op te letten of alles wat we doen het gewenste resultaat oplevert. Als we verschillende gereedschappen gebruiken om iets te maken, is het extra belangrijk om te blijven controleren of alles goed gaat en of het uiteindelijke resultaat is wat we willen.”

Hoe zou je de laatste zin uitleggen aan een hoogleraar filosofie?

Als ik de laatste zin zou uitleggen aan een hoogleraar filosofie, zou ik het als volgt benaderen:
“De zin impliceert dat het belangrijk is om zich te concentreren op het resultaat dat wordt beoogd bij het gebruik van verschillende gereedschappen. Deze concentratie en alertheid kan worden gezien als een vorm van praktische wijsheid, omdat het de gebruiker in staat stelt om het beoogde doel te bereiken. Bovendien, door te benadrukken dat deze concentratie en alertheid belangrijker worden bij het gebruik van meerdere gereedschappen, kan de zin worden geïnterpreteerd als een reflectie op de complexiteit van handelen in de wereld. Het beoefenen van deze praktische wijsheid kan helpen om de uitdagingen van dit soort complexiteit het hoofd te bieden.”

Hoe zou Louis van Gaal de laatste zin aan zijn elftal uitleggen?

Als ik de laatste zin aan een voetbalteam onder leiding van Louis van Gaal zou moeten uitleggen, zou het als volgt kunnen klinken:
“Jongens, als we ons doel willen bereiken, moeten we ons blijven concentreren op het gewenste resultaat. We moeten alert blijven, vooral wanneer we verschillende tactieken en technieken gebruiken om de tegenstander te verslaan. Dit vereist veel aandacht en focus, maar als we ons hierop blijven richten, kunnen we uiteindelijk de overwinning behalen.”

Wat voor gedicht zou Toon Hermans van de laatste zin gemaakt hebben?

Als ik zou proberen een gedicht te schrijven in de stijl van Toon Hermans op basis van de laatste zin, zou het als volgt kunnen klinken:
“Het doel is wat ons drijft,
het resultaat waarvoor we strijden.
Als we blijven opletten en gefocust blijven,
zal ons succes niet uitblijven.

Laat ons niet verslappen,
in het gebruik van onze gereedschappen.
Maar blijf alert en gefocust,
zodat we het einddoel kunnen behalen.”

© Free to use under the Pixabay license

Wat is de toekomst?
Dit is lastig te bepalen. Het is duidelijk dat diverse wetgevers waaronder de EU, scherpe regels zullen opwerpen om misbruik tegen te gaan. Daarnaast is het zo dat het enorme gebruikersgemak er voor zal zorgen dat het snel wijdverbreid gebruikt gaat worden. Waarom zou iemand zich nog door schermen Google resultaten met reclames heen werken als ChatGPT gelijk een to-the-point antwoord geeft?

Wat zegt ChatGPT zelf over zijn toekomst?
“Als kunstmatig intelligente taalmodel ontworpen voor mens-machine conversatie, is ChatGPT een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van conversatie AI en het zal waarschijnlijk blijven evolueren en verbeteren in de toekomst.

De toekomst van ChatGPT kan op verschillende manieren worden beïnvloed, waaronder de voortdurende ontwikkeling van technologieën zoals machinaal leren, natuurlijke taalverwerking en diepe neurale netwerken. Er kunnen ook nieuwe toepassingen van ChatGPT worden ontdekt, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, het onderwijs of het bedrijfsleven.

Daarnaast kunnen nieuwe generaties van het model worden ontwikkeld die betere prestaties leveren dan de huidige versies. Dit kan worden bereikt door middel van het trainen van het model met meer data en het gebruik van geavanceerde algoritmen en methoden.
Ten slotte kan ChatGPT ook worden geïntegreerd met andere AI-technologieën om nieuwe mogelijkheden voor mens-machine interactie te creëren. Bijvoorbeeld, het combineren van ChatGPT met computer vision kan leiden tot nieuwe vormen van chatbots die beter in staat zijn om te reageren op visuele informatie.”

De tijd zal het leren.

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Wouter van Silvolde
Aangemaakt:

Neutraliteit

Neutraal
Politiek
Neutraal
Racisme
Neutraal
Sexisme
Onpartijdig
Partijdig