SpaceX en NASA lanceren twee astronauten succesvol de ruimte in

Na 10 jaar heeft Amerika weer mensen in de ruimte gebracht. Op 30 mei om 21.22 schoot de Falcon9 raket, met daar bovenop de Crew Dragon capsule, geslaagd richting het Spacestation.
Wouter van Silvolde
- Nieuws bericht

Vanaf het Kennedy Space Center in Florida was het vandaag dan eindelijk zo ver. Na 10 jaar heeft Amerika weer een succesvolle lancering van mensen de ruimte in. De eerdere poging op woensdag 27 mei werd 20 minuten voor tijd afgeblazen door slecht weer maar vandaag ging alles wel goed.

De NASA astronauten Bob Behnken (49) en Doug Hurley (53) zullen, als alles volgens plan verloopt, na ongeveer 24 uur aanmeren bij het ruimte station ISS. De klokvormige capsule lijkt op het ruimteschip van het Apollo-tijdperk, maar heeft een strakkere en moderne vormgeving waarbij weinig schakelaars worden gebruikt maar alles via ‘touchscreen’ controle op laptops werkt.

De lancering is belangrijk voor de NASA omdat die al bijna tien jaar lang afhankelijk is van Russische Sojoez-raketten om haar astronauten de ruimte in te krijgen. Het succes van de SpaceX-vlucht lost dit probleem op.

Geschiedenis
In 2011 werd het Space Shuttle programma na afloop van de laatste vlucht van shuttle Atlantis op 21 juli 2011 opgeheven. Daarna was NASA dus afhankelijk van Rusland om astronauten naar het ISS (International Space Station) te brengen.

Om dit op te lossen koos NASA in september 2014 SpaceX en Boeing als twee bedrijven die worden gefinancierd om systemen te ontwikkelen voor het vervoer van Amerikaanse bemanningen van en naar het ISS.

SpaceX won 2,6 miljard dollar om Dragon 2 (Crew en Cargo) tegen 2017 te voltooien en te certificeren. De contracten omvatten ten minste één bemande vliegtest met ten minste één NASA-astronaut aan boord. Zodra Crew Dragon de NASA-certificering heeft behaald, vereist het contract dat SpaceX minimaal twee en maximaal zes bemande missies naar het ruimtestation uitvoert.

Begin 2017 kreeg SpaceX vier extra bemande missies naar het ISS van NASA om de astronauten heen en weer te laten pendelen. Begin 2019 voerde SpaceX met succes een testvlucht van een onbemande Crew Dragon uit, die het aanmeerde aan ISS.

Toekomst
Met behulp van de Falcon9 raket zullen nog diverse vluchten naar het ISS plaatsvinden. Wellicht nog 5, wellicht nog meer. Daarnaast zou het ook kunnen dat in plaats van de Falcon9 raket met de Dragon capsule het nieuwe systeem Starship dit zal overnemen.

SpaceX heeft de ambitie om op een dag betalende klanten mee te nemen om die rondjes om de aarde te laten draaien. Daarnaast is het NASA’s Commercial Crew Program een keerpunt voor de toekomst van de ruimteverkenning door Amerika die de basis legt voor toekomstige missies naar de maan, Mars en daarbuiten.

Bronnen en meer achtergrond:
https://www.spacex.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/SpaceX#NASA
https://en.wikipedia.org/wiki/Dragon_2
https://en.wikipedia.org/wiki/Space_Shuttle

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Wouter van Silvolde
Aangemaakt:

Neutraliteit

Neutraal
Politiek
Neutraal
Racisme
Neutraal
Sexisme
Onpartijdig
Partijdig