Lieke (19) gaat bloot op vakantie

Duizenden Nederlanders gaan komende zomer op vakantie. Een groot deel daarvan kiest er al jaren voor om te gaan kamperen. En waarom zou je dat niet in je blootje doen?
Danny van der Linden (Pro)
- Achtergrond bij het nieuws

Volgens NFN – Open en Bloot, de Nederlandse belangenbehartiger van naaktrecreatie, heeft tien procent van de Nederlanders ervaring met naakt recreëren. Hierbij gaat het zowel om het bezoeken van sauna’s als een bezoek aan het naaktstrand of een naturistische vakantie. Eén van de mensen die komende zomer naakt op de camping te vinden zal zijn is de negentienjarige Lieke. Zij gaat al haar hele leven naturistisch op vakantie: ,,Maar wel met tussenpozen. Soms gingen we ook wel naar hotels of hadden we een huisje. Toen mijn ouders nog samen waren gingen we eigenlijk bijna altijd wel naturistisch. Daarna werd het even wat minder maar de laatste jaren gaan allebei mijn ouders wel weer regelmatig naturistisch op vakantie. Ook de vriend van mijn moeder gaat tegenwoordig mee, terwijl hij eigenlijk in eerste instantie geen naturist was. Dus niet iedereen wordt opgevoed met naaktrecreatie. Je kunt er ook later mee in aanraking komen.”

,,Voor mij is het iets dat hoort bij vakantie vieren”, vertelt Lieke. ,,Het is niet zo dat we thuis altijd maar bloot lopen. Er bestaan wel verenigingen voor naturisten, maar daar zijn wij geen lid van. Het is ook niet zo dat wij het hele jaar door allerlei dingen bloot doen. Het hoort bij onze zomervakantie. In de zomer gaan we soms naar het naaktstrand, en op vakantie gaan we meestal naar naturistencampings. Eigenlijk zijn die campings hetzelfde als alle andere campings. Het enige verschil is dat je de dingen die je op een andere camping in zwemkleding doet, daar dan in je blootje kunt doen. Eigenlijk is het op alle naturistencampings wel zo dat je zonder kleren bent bij het zwembad of op het strand. Op veel naturistencampings loop je zelfs eigenlijk de hele dag naakt. Vaak is dat dan ook gewoon fijner en makkelijker. En je wordt natuurlijk mooi egaal bruin.”

Alle leeftijden

De studente vindt het over het algemeen geen probleem om naakt te zijn. Ook niet als er onbekenden in de buurt zijn. ,,Als de andere mensen ook naturist zijn maakt dat eigenlijk niets uit. Je bent dan gewoon gelijk of in elk geval in dezelfde situatie. Het is soms lastiger als anderen dan wel gekleed zijn, of als bijvoorbeeld jongens in zwembroek over het naaktstrand komen lopen. Meestal scheelt het juist dat je mensen niet kent. Ik vind het soms juist even lastiger om juist bekenden tegen te komen op een naaktstrand of naturistencamping.”
Er zijn nog veel vooroordelen als het gaat om naturisme. Zo denken veel jongeren dat er alleen ouderen zijn die naakt recreëren. Niets is minder waar! Zo ervaart ook Lieke: ,,Op naturistencampings komen eigenlijk dezelfde mensen als op gewone campings: alle leeftijden, dik, dun, groot, klein, blond, bruin. Ik denk dat een naturistencamping wel een gewone afspiegeling is van de maatschappij. Er komen allerlei soorten mensen. En dus ook studenten en scholieren van allerlei leeftijden.”

Taboe

Een ander vooroordeel is dat naturisme onlosmakelijk is verbonden aan seks. ,,Mensen die er nooit zijn geweest en er niets van weten denken dat wel eens,’ legt Lieke uit. ,,Voor hun heeft naakt meteen met opwinding en seks te maken maar dat is juist niet zo. Het is echt niet zo dat iedereen daar zomaar seks heeft of dat mannen de hele tijd naar je kijken. Het gaat echt net als op andere campings. Ik denk dat juist het respect en de onderlinge controle op naturistencampings veel groter is. Het gaat niet om uiterlijk. Soms denk ik dat juist op gewone campings meer spanning hangt omdat mensen nieuwsgieriger zijn. Op naturistencampings heb je niets te verbergen en bloot went heel snel.” Toch heerst er nog een taboe op naturisme. ,,Niet iedereen weet dat ik in de zomer op blootcampings vakantie vier. Eigenlijk weten alleen een paar goede vriendinnen het. Het is niet dat ik me ervoor schaam, maar ik ga het ook niet zomaar aan iedereen vertellen. Veel mensen snappen het niet en hebben dan meteen allerlei vooroordelen.” Toch denkt Lieke dat veel mensen het fijn zullen vinden om naakt te recreëren als ze het eens proberen. ,,Het scheelt natuurlijk als je er al een beetje mee bent opgegroeid of als je bijvoorbeeld al af en toe gewend bent om naar de sauna te gaan. Maar je kunt het ook gewoon proberen en een keertje naar een naaktstrand gaan. Wie weet wil je nooit meer wat anders!”

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Danny van der Linden
Aangemaakt:

Neutraliteit

Neutraal
Politiek
Neutraal
Racisme
Neutraal
Sexisme
Onpartijdig
Partijdig