Outsider Art in Rotterdam

In Rotterdam is sinds 1991 ‘Galerie Atelier Herenplaats’ gevestigd. Hier zijn kunstenaars met een beperking aan het werk die zich onder begeleiding bezighouden met Outsider Art.
René Broos
- Verslag onderzoek

Mijn naam is Rene Broos. Als docent op de Hogeschool Rotterdam kwam ik al lang geleden in aanraking met ‘Galerie Atelier Herenplaats’. Diverse van onze studenten hebben geholpen de galerie te laten overleven en een succes te laten zijn.

Outsider Art is een kunstvorm. Het is kunst geproduceerd door kunstenaars zonder formele training, vooral door degenen die in een idiosyncratische stijl werken en relatief geïsoleerd zijn van de reguliere artistieke trends.

Deze kunstvorm, in Rotterdam bedreven bij ‘Galerie Atelier Herenplaats’ is een unieke vorm van kunst waarbij mensen met een beperking volledig tot hun recht komen. De kunstenaars maken beeldend werk in het meest ruime begrip van het woord. Aquarellen, pentekeningen, stripverhalen, acryl werkstukken, (kleur-)potlood en ook beelden worden door de kunstenaars geproduceerd in allerhande thema’s als religie, horror vacui, transport etc.

De begeleiders Frits Gronert en Richard Bennaars werken hard aan het overleven van deze vorm van kunst én begeleiding van de kunstenaars in hun ontwikkeling. Onder de vleugels van de Stichting Pameijer in Rotterdam is ‘Galerie Atelier Herenplaats’ (door hun pionierschap) uitgegroeid tot een voorbeeld van alle Outsider Art – ateliers in Nederland, maar ook ver daarbuiten.

Het ‘Galerie Atelier Herenplaats’ was sinds 1991 gevestigd aan de Herenplaats 66 en is in 2016 verhuisd naar Schietbaanstraat 1, te Rotterdam. Men is aan de Herenplaats gestart met 6 kunstenaars en bestaat momenteel aan de Schietbaanstraat uit 54 kunstenaars. De groei en kwaliteit van het ‘Galerie Atelier Herenplaats’ heeft immer geprevaleerd en derhalve is deze ‘kunst ondersteunende werklocatie’ uitgegroeid tot hetgeen men nu bereikt heeft, tevens is men daarmee toonaangevend over de gehele wereld geworden. Dat mag absoluut niet onderschat worden.

Stichting Pameijer is er voor iedereen voor wie meedoen in de samenleving lastig is. Pameijer helpt mensen verder bij wonen, werken en opgroeien, altijd vanuit hun eigen kracht en talent. Dat drijft de organisatie elke dag. Men gelooft namelijk dat iedereen ertoe doet. En dat onze samenleving pas een samenleving is als we doen wat het woord betekent: samen leven.

De Stichting Pameijer, heeft verschillende locaties in en rond Rotterdam, is de eigenaar van de werklocatie ‘Galerie Atelier Herenplaats’. Het aantal locaties binnen de Stichting Pameijer is enorm groot, men heeft in en rondom Rotterdam meer dan 229 locaties waar men woont en/of werkt.

Richard Bennaars & Frits Gronert zijn de artistiek leiders die het totale professionele team en de vrijwilligers leiden. Zij zijn vanaf het begin van de oprichting in 1991 verantwoordelijk voor het succes van ‘Galerie Atelier Herenplaats’ én zijn sindsdien tevens verantwoordelijk voor de complete organisatie van ‘Galerie Atelier Herenplaats’. Dit is wereldwijd niet onopgemerkt gebleven. Vandaar dat de burgermeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op koningsdag 2016 de artistiek leiders, pioniers in Outsider Art voor Nederland, tevens heeft onderscheiden als ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’. Dit krijg je niet zómaar in Nederland, alleen indien je een bijzondere prestatie hebt verricht. Van New York tot Japan is ‘Galerie Atelier Herenplaats’ bekend, dit uit zich in lezingen, uitwisseling en exposities over de hele wereld.

Van 6 maart tot en met 16 mei exposeren Lars Bo Nødvig en Marco Barbier met de nieuwste expositie die ‘Galerie Atelier Herenplaats’ weer op de kaart zet waarbij de kunstenaars exposeren in het kader van de “Museumnacht010” op 7 maart. De vernissage was vrijdag 6 maart om 17.00 uur.

Momenteel werken 54 kunstenaars bij ‘Galerie Atelier Herenplaats’ met een eigen werkplek en zijn er 63 kunstenaars die sinds de oprichting bij ‘Galerie Atelier Herenplaats’ hebben gewerkt of nog werken. Er werken meerdere kunstenaars vanaf het eerste uur. Minke de Fonkert, Hein Dingemans, Paulus de Groot, Laan Irodjojo, Hans Hartman, Ben Augustus zijn bekende kunstenaars en al lang aan ‘Galerie Atelier Herenplaats’ verbonden.

Prominent aanwezig zijn momenteel o.a. Jeroen Pomp, Laan Irodjojo die wereldwijd faam hebben verworven met hun bijzondere kunstwerken. Hierbij is samenwerking met commerciële organisaties overigens zeer succesvol gebleken. De schoenen en sokkencollectie van Mascolori, een Rotterdams merk wat gemaakt wordt in Portugal, wordt gelardeerd met de prachtige ontwerpen van beide kunstenaars waardoor zij zich met hun ‘Outsider Art’ al geweldig hebben kunnen laten zien aan het Rotterdamse publiek.

In 2016 was de situatie voor de ‘Galerie Atelier Herenplaats’ minder rooskeurig. Gedwongen door afnemende budgetten hebben zij moeten vechten voor hun bestaansrecht, voor het inkomen en zo voort. Het gaat momenteel erg goed. Men timmert aan de weg met de exposities, verkoop van schilderijen, verzorgen van rondleidingen, geven van workshops, publicaties, verkoop van merchandise etc. Men laat regelmatig onderzoek doen en implementeren door studenten van de Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit en hebben een actieve sponsoring, vrienden en vrijwilligers. Ik kan een bezoek aan de Herenplaats van harte aanbevelen.

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: René Broos
Aangemaakt:

Neutraliteit

Neutraal
Politiek
Neutraal
Racisme
Neutraal
Sexisme
Onpartijdig
Partijdig