Een kleine maar interessante dorpsexpositie over de bevrijding

De Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu heeft onlangs ‘in stilte’ het museum geopend om bezoekers welkom te heten op de interessante expositie over de bevrijding.
Danny van der Linden (Pro)
- Recensie

Geen officiële openingstoespraak van Burgemeester Naafs voor de expositie over 75 jaar bevrijding in Driebergen. Dat heeft, vanzelfsprekend, alles te maken met de maatregelen die landelijk zijn genomen in de strijd tegen het coronavirus. Toch heeft de Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu onlangs ‘in stilte’ het museum aan de Traaij geopend om bezoekers welkom te heten op de interessante expositie.

,,Het plan was om in april een feestelijke opening te organiseren”, vertelt Ton van Bommel (73) namens de Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu. ,,Maar dat kon niet doorgaan. Hoewel dat jammer was, overheerst het begrip. Nu er meer dingen zijn vrijgegeven door de overheid hebben we, in goed overleg, besloten het museum te openen voor bezoekers.” Daarbij wordt rekening gehouden met maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. ,,Zo kunnen maximaal twee bezoekers tegelijk de expositie bezoeken, tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen”, verduidelijkt Van Bommel. ,,En normaal gesproken is er een vrijwilliger bij om uitleg te geven over de expositie. Dat is nu ook niet mogelijk. Alleen bij de filmbeelden vertel ik iets, maar dan blijf ik op gepaste afstand.”

INTERESSANT
Maar ook zonder begeleiding is de expositie over de bevrijding meer dan de moeite waard. Wat opvalt is dat er meer te zien is dan alleen de bevrijding. ,,Als je het over bevrijding wilt hebben, moet je wel vertellen waar je van bevrijd bent”, vindt Van Bommel. ,,Daarom hebben we er voor gekozen het iets breder te trekken en meer te vertellen over de tweede wereldoorlog in Driebergen-Rijsenburg.”
En dus zijn er panelen te zien over de inval van Duitse soldaten op 10 mei 1940 en de bezetting, maar komt ook het verzet in Driebergen aan bod. Het verhaal over de gezusters Holst is onder Driebergenaren bekend en mag dan ook niet ontbreken. Het is één van de onderdelen die de expositie meer dan interessant maakt.

BLIKVANGER
Uiteraard eindigt het verhaal van de expositie bij de bevrijding van Driebergen op 7 mei 1945. Foto’s laten zien hoe Engelse bevrijders met tanks en jeeps door het dorp trekken terwijl ze worden toegejuicht door de uitgelaten bevolking van het dorp. ,,Driebergen is na de stad Utrecht bevrijdt door de Engelsen”, vertelt Van Bommel. ,,De bijnaam van deze infanteriedivisie was Polar Bears.”
Eén van de blikvangers van de expositie is een helm die is gevonden. ,,Bij een verbouwing werd deze helm tijdens graafwerkzaamheden gevonden. Ik denk dat er in de omgeving van Driebergen meer materialen uit die tijd te vinden moeten zijn”, zegt Van Bommel. ,,Soms duiken die, zelfs na 75 jaar, nog op.”

VRIJWILLiGERS
De expositie is samengesteld door ervaren vrijwilligers met een buitengewone interesse in de geschiedenis van Driebergen. ,,Meerdere mensen hebben meegewerkt aan de expositie en panelen gemaakt waarop informatie is te zien en te lezen. Zelf was ik verantwoordelijk voor de informatie en foto’s over de Duitse inval en de bezetting”, aldus Van Bommel. ,,Er zijn een aantal unieke foto’s te zien en daar ben ik best een beetje trots op.”
De expositie is nog tot half december te bezoeken in het museum aan de Traaij 104-106 in Driebergen en een aanrader voor mensen die meer te weten willen komen over de tweede wereldoorlog in het dorp. Het museum is elke zaterdagmiddag van 13:30 tot 16:30 uur geopend. Het is ook mogelijk op afspraak een bezoek te brengen aan de expositie.

Kijk voor meer informatie op www.vroeger-en-nu.nl

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Danny van der Linden
Aangemaakt: