Is er nog wel ‘oer’ natuur in Nederland?

Tegenwoordig is er veel te doen over stikstofvervuiling. Daardoor zou de Nederlandse natuur in de verdrukking komen. In hoeverre is dit het geval en hoe goed zorgen we voor de natuur
Peter Dragstra (Semi-pro)
- Blog

Tegenwoordig is er veel te doen over stikstofvervuiling. Daardoor zou de Nederlandse natuur in de verdrukking komen. In hoeverre is dit problematisch en hoe goed zorgen we voor de natuur in ons kleine, overbevolkte land?

Oerbossen in Nederland
Tijdens de oude steentijd waren er in Nederland regelmatig ijstijden. In Nederland was toen ook nog het toendralandschap. In de periode van 10.800 tot 9000 voor Christus werd het warmer en werd het toendralandschap een open dennenbos. Door de tijd heen groeiden er steeds meer bomen en veel provincies bestonden alleen maar uit bos. Hierdoor zijn de mensen begonnen met bomen kappen en verdwenen de echte oerbossen uit Nederland. Het laatste oerbos zat in de buurt bij Apeldoorn en daar is in 1871 de laatste boom gekapt. Het oudste bos dat we nu hebben is nog maar 2 eeuwen oud.

Nederlandse natuur door de mens gemaakt
Nederland heeft veel verschillende soorten landschappen: bos, wadden en zandgrond. Toch lijkt de natuur in Nederland wel helemaal door de mens gemaakt. De wegen zijn recht, weilanden zijn meestal netjes en zelfs in het bos staan de bomen op een rij. Er zijn in Nederland ook nog wel stukken met bos die niet helemaal door de mens zijn aangelegd, maar vaak wordt dit wel beheerd zodat dit de biodiversiteit ten goede komt. In Nederland hebben we namelijk ten opzichte van andere landen niet extreem veel biodiversiteit en hierin scoort Nederland dan ook laag en liggen we onder het Europese gemiddelde. Des te meer is het belangrijk om zuinig te zijn op onze natuurgebieden.

Goed omgaan met onze natuur
Nederland is voor het grootste deel gevormd door de mens. Ondanks dat we tegenwoordig elk plekje in ons land willen benutten voor bijvoorbeeld nieuwbouw, moeten wij toch zuinig zijn op de natuur in Nederland. De natuur zorgt er bijvoorbeeld voor dat er genoeg zuurstof is voor mensen en dieren. Ook komt er bij mensen een stofje vrij waardoor ze zich gelukkiger voelen als er meer groen in hun omgeving is. Hierom moeten we ook in drukke steden zorgen voor meer stukken groen en meer bomen. Daarnaast is het uiteraard ook goed om gebieden te beheren zodat de flora en fauna daar baat bij hebben en wilde dieren voldoende leefruimte hebben. We hebben dus geen oerbossen meer in Nederland, maar als we met zijn alle de natuurgebieden die er zijn goed blijven beheren, kunnen we er toch met zijn allen veel profijt van hebben.

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Peter Dragstra
Aangemaakt:

Neutraliteit

Neutraal
Politiek
Neutraal
Racisme
Neutraal
Sexisme
Onpartijdig
Partijdig