25 wijntermen waar je wijzer van wordt

Hier vind je de betekenis van 25 wijntermen die je gaan helpen die goede wijnkenner te worden die je altijd al had willen zijn.
Mariët Jonkhout (Pro)
- Blog

Je herkent het vast, dat ongelukkige moment waarop je in een restaurant gevraagd wordt te kiezen van de wijnkaart, waarna je de wijn ook nog eens moet keuren. Wat moet je proeven en hoe herken je een kwaliteitswijn? Wil je meer weten over wijn en over de benamingen die hier bijhoren, begin dan eens met het bestuderen van onderstaande wijntermen.

1. Aards
Aards is de omschrijving van een wijnaroma dat doet denken aan de geur van bos, herfstbladeren of champignons. Meestal is een wijn met een aards aroma een oudere wijn.

2. Afdronk
Een afdronk is de smaak die achterblijft in de mond na een slok. Bij een goede wijn blijft de smaak zeker tien seconden hangen.

3. Alcohol
Door het vergisten van suiker ontstaat alcohol. Hoe meer omzetting, hoe hoger het alcoholpercentage in wijn zal zijn. Dit varieert tussen de 5.5 en 20%.

4. AOC Appellation D’ origine Controlée
AOC is een Franse kwaliteitsaanduiding die terug te vinden is op het etiket. De kwaliteit heeft te maken met een aantal standaardeisen over aantallen en productie. Een AOC wijn is niet per definitie ook lekker.

5. Aroma
Het aroma is de geur van de wijn. Er zijn honderden verschillende aroma’s en sommige zijn kenmerkend voor de druivensoort. Zo heeft Sauvignon Blanc volgens wijnkenners de geur van kattenpis naast groene geuren, zoals limoen, appel, gras en buxus.

6. Barrique
Barrique is Frans voor vat in het geval van wijn een houten vat. Als wijn op een houten vat heeft gelegen (gerijpt), worden extra smaak, aroma en tannine toegevoegd. Het soort houten vat heeft invloed op de wijn. Hoe kleiner het vat hoe meer smaak. Dit geldt ook voor hoe nieuwer. Ook het soort eikenhout is van belang. Is een vat gemaakt van Frans eikenhout dan geeft dat een aroma van donkere chocola, koffiebonen en sigarenkistjes. Amerikaans eikenhout is zoeter en geeft aroma’s als vanille, kokos en zoete specerijen.

7. Blend – assemblage – cépage
Een blend is een combinatie van twee of meer wijnen en wordt ook wel assemblage of cépage genoemd. Het is bedoeld om de aroma’s van de afzonderlijke wijnen samen beter te laten smaken. Veel Bordeauxwijnen zijn blends.

8. Bodega
Bodega is Spaans voor wijnkelder maar het wordt gebruikt om de naam van het Spaanse wijnhuis aan te duiden.

9. Bouquet of boeket
Bouquet is de term die verwijst naar een totaal van aroma’s in een wijn.

10. Bordeaux
Bordeaux- wijnstreek in Frankrijk – wordt gezien als een van de grootste wijn producerende regio’s in de wereld.

11. Chaptaliseren
Bij chaptaliseren wordt suiker aan de wijn toegevoegd om een hoger alcoholpercentage te krijgen. Dit mag in Europa alleen in Duitsland, waar het klimaat wat kouder is. De term is vernoemd naar Comte Chaptal, een minister ten tijde van Napoleon.

12. Crianza– Joven – Reserva – Gran Reserva
Crainza is in Spanje een aanduiding voor wijnen die minimaal zes maanden en maximaal twee jaar op hout gerijpt hebben. Een reserva heeft minimaal drie jaar op hout gerijpt waarvan zeker een jaar op eikenhout. Een Gran Reserva, rijpt minimaal vijf jaar op hout, waarvan twee jaar op eikenhout. Staat er Sin Crianza of Joven op het etiket dan heeft er geen houtrijping plaatsgevonden.

13. Cru – Grand Cru – Cru Bourgeois
Een Cru is de benaming voor een Franse topwijn, altijd een Bordeaux. In 1855 is deze classificering toegevoegd aan het toen al bestaande AOC systeem. Er worden vrijwel nooit meer Cru’s toegekend. Grand Cru oftewel geweldige oogst is dezelfde benaming. Cru Bourgeois is een titel die tegenwoordig wordt toegekend aan nieuwe topwijnen en is dus beslist geen titel voor een ‘gewoon’ wijntje, ook al is de letterlijke vertaling van bourgeois burgerlijk.

14. DOC Denominación de Origen Calificada
DOC is de hoogste kwalificatie voor Spaanse wijnen, vergelijkbaar met AOC in Frankrijk.

15. DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita
DOCG is de hoogste kwalificatie voor Italiaanse wijnen. Een bekende wijn met deze DOCG kwalificatie is Barolo.

16. Domaine
Domaine is de Franse benaming voor wijnhuis.

17. Filmend – strak
Met filmend wordt een gevoel in de mond genoemd dat wijn geeft. Een filmend gevoel is vol en romig en voelt als een laagje in je mond. Filmend is het tegenovergestelde van een strak gevoel wat wijnen met veel tannine nogal eens geven door het samentrekken van het mondslijmvlies.

18. Jerobaum
Een Jerobaum is een grote (mega) fles met een inhoud van drie liter.

19. Kabinett
Kabinett is de Duitse term voor de aanduiding van een kwaliteitswijn. In Duitsland worden de volgende classificaties toegekend, gerekend naar de hoeveelheid restsuiker:
Kabinett = droog
Spätlase = droog maar iets zoet
Auslese = iets zoet
Beerenauslese = zoet/ dessertwijn
Trockenbeerenauslese = geconcentreerde zoete dessertwijn.

20. Kurk
Onder de aanduiding kurk wordt een wijnfout verstaan. De wijn is aangetast door de schimmel Trichloranisole (TCA) die voorkomt in de kurk. De smaak en geur doen denken aan die van natte hond, een dweil en een schimmelige kelder. Ook een wijn met een schroefdop kan kurk hebben. Deze is veroorzaakt door de schimmel in het wijnvat waarin de wijn gerijpt heeft. Wijnvaten worden namelijk ook afgesloten met een kurk.

21 Musselet
Een Musselet is het kapje van ijzerdraad wat op mousserende flessen wordt aangebracht. Dit kapje is uitgevonden in 1844 door Jules Guyot om de kurk niet voortijdig uit de fles te laten schieten door de hoge druk veroorzaakt door koolzuur.

22 Primaire aroma’s
Primaire aroma’s zijn die geuren die in de druif zelf zijn ontstaan. In wijntermen worden hier vaak de benamingen fruitig, floraal, vegetaal en mineraal aan gegeven. Enkele voorbeelden van primaire aroma’s zijn: tijm, cassis, perzik, groene paprika en passievrucht.

23. Secundaire aroma’s
Secundaire aroma’s komen in de wijn tijdens de vergisting en de rijping. Voorbeelden zijn: vanille, boter, ananas, amandel en peper.

24. Tertiaire aroma’s
Tertiaire aroma’s ontstaan bij langdurige veroudering of rijping van wijn. Lang niet alle wijnen worden lekker als ze blijven liggen, ze worden vaak zuur, maar andere wijnen smaken voortreffelijk juist door die extra aroma’s. Voorbeelden zijn petrol, chocola en koffie.

25. Vegetaal
Vegetaal is de aromabenaming die wordt gegeven aan wijn met geuren van groente en planten, zoals groene paprika, asperges en buxus.

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Mariët Jonkhout
Aangemaakt:

Neutraliteit

Neutraal
Politiek
Neutraal
Racisme
Neutraal
Sexisme
Onpartijdig
Partijdig