Alles over de barefoot schoenen

Wat zijn barefoot schoenen precies? Is het slechts een hype of heeft het daadwerkelijk een functie? Die vragen bespreek ik in dit artikel.
Anoek Winkel
- Verslag onderzoek

Geschiedenis
Waar het in de oudheid nog normaal was om op blote voeten te lopen, verschoof dit beeld langzaam. De Romeinen liepen ook veelal op blote voeten, maar dit veranderde toen de Grieken de Romeinen veroverden. De Grieken in het Oude Rome zagen kleding en schoenen als een teken van macht en beschaafdheid. Alleen arme mensen zoals bedelaars en slaven liepen op blote voeten.

In Azië, Nieuw-Zeeland en Australië wordt het als heel normaal gezien om op blote voeten te lopen. In veel ontwikkelingslanden wordt ook op blote voeten gelopen. Echter, in de meeste westerse landen worden schoenen gezien als een symbool van beschaving. In sommige landen en culturen is het ook normaal en wordt het als fatsoenlijk gezien om je schoenen uit te trekken als je een woning betreedt.

Langzaam ontstond er een beweging in de westerse cultuur van mensen die om verschillende redenen (hygiëne, gezondheid, religieuze) de keuze maakten om op blote voeten te lopen. Zo ontstond een subcultuur, die barefooters wordt genoemd. In Finland werd het eerste idee voor de minimalistische schoenen bedacht. Het gevoel van het lopen op blote voeten, maar zonder de kans om verwondingen op te lopen.

Wat zijn barefoot schoenen?
Barefoot schoenen worden ook wel minimalistische schoenen genoemd. Deze schoenen zijn speciaal ontworpen om zo min mogelijk effect te hebben op je voeten. Barefoot schoenen zijn schoenen die ervoor zorgen dat het lijkt alsof je op blote voeten loopt. De stof en zool is zo dun dat ze eigenlijk alleen beschermen om niet gewond te raken.

Kenmerken
De barefoot schoen heeft geen hakverhoging waardoor de schoen dus geheel vlak is. Dit stimuleert het lichaam om een rechte houding aan te nemen.
Door de dunne voetzool wordt het contact met de grond gestimuleerd en kun je de oneffenheden beter voelen. Direct contact maken met de grond stimuleert de stofwisseling. Een goede stofwisseling zorgt voor een verbeterde weerstand en een verbeterde nachtrust.

De schoenzool heeft geen versteviging en is flexibel, waardoor de spieren in de voeten en benen aan het werk worden gezet. Daarnaast worden ook de zenuwen van je voet meer gestimuleerd, waardoor al met al je voeten weer sterker worden.

De schoen is breed bij de tenen waardoor de tenen kunnen spreiden. Doordat de tenen zich helemaal kunnen spreiden, wordt de doorbloeding bevordert. Een goede doorbloeding helpt tegen koude voeten en dus tegen klachten die kunnen ontstaan door koude voeten, zoals wintertenen. Het spreiden van de tenen stimuleert ook het evenwicht.

Je kunt de schoenen in de wasmachine uitwassen en ze zijn licht.

Wat doet een ‘normale’ schoen?
Je voeten en de stand van je voeten zijn de basis van de rest van je lichaam. Een voorbeeld: sommige mensen ervaren rugklachten die ontstaan door scheefstand van de voeten. Nagenoeg alle ‘normale’ schoenen hebben een hak. De hak buigt de hiel naar boven. Hierdoor staat je lichaam als het ware niet meer natuurlijk recht en moet je lichaam gaan corrigeren om recht te blijven staan.

Daarnaast zorgen ‘gewone’ schoenen ervoor dat je voeten en tenen minder ruimte hebben. De spieren in je voeten worden zwakker doordat ze meer ondersteuning ervaren door de schoenen. Deze spieren hoeven dus minder hard te werken. De huidige schoenen bevatten meestal een zool die dempt. Dit komt doordat verharde ondergrond niet meebeweegt en dus geen dempend effect heeft. Dit verzwakt de spieren in je tenen, voeten en benen.

Overgaan op barefoot schoenen
Het advies is op niet in één keer over te stappen op barefoot schoenen. Je voeten en je lichaam zijn het nou eenmaal niet meer gewend om ‘bloot’ te lopen. Dit vraagt wat van je spieren! Om je spieren te versterken kun je oefeningen doen, zoals het rekken van de spieren en vooral ook de kuitspier. Ook kun je al beginnen met lopen op blote voeten, bijvoorbeeld binnenshuis. Teensokken zijn ook handig om de voeten te helpen met oefenen en de spieren te versterken. De tenen worden zo namelijk al in een (meer) rechte positie gezet.

Doordat er zo veel verschillende soorten minimalistische schoenen zijn, is het aan te raden om de schoenen in een winkel aan te schaffen. Zo kun je ervaren welke schoenen jij het prettigst vindt. Ook wordt geadviseerd het gebruik van de schoenen langzaam opbouwen, elke dag een beetje. Zo laat je jouw lichaam wennen aan de nieuwe houding en versterk je op een juiste manier de spieren in je voeten en benen.

Niet iedereen kan minimalistische schoenen dragen. Mensen met diabetes en mensen met scheefstand van de voet of een doorgezakte voet, kunnen beter eerst bij een Podoloog advies inwinnen.

Bij het dragen van minimalistische schoenen is het belangrijk om de voet volledig af te wikkelen tijdens het lopen. Als je te grote stappen maakt, kan de voet te hard neerkomen en dus te weinig demping bieden.

Conclusie
Het lopen op blote voeten is wetenschappelijk onderbouwd beter voor je lichaam. De minimalistische schoen is een prettige tussenoplossing, omdat je wel een schoen kunt dragen (wat in de meeste landen als beschaafd wordt gezien) en je jezelf beschermt tegen verwondingen. Op blote voeten lopen of gebruik maken van de barefoot schoenen is niet voor iedereen weggelegd, dus verdiep je van ten voren eerst goed! Ga jij over op de barefoot schoenen? Of begin je eerst met het lopen op blote voeten in en rond je huis?

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Anoek Winkel
Aangemaakt: