Hoe waardebonnen de horeca toch niet kan redden

De Horeca is een van de sectoren, die het erg zwaar heeft tijdens de Coronacrisis. Veel horecazaken houden hun hart vast of zij deze crisis kunnen overleven.
Daniel Vergouwen (Pro)
- Opinie

Thuisbezorging is één van de opties waar veel restaurants op overgaan. Niet voor niets beleven thuisbezorgsites een topmaand, doordat veel restaurants zich nu hiervoor inschrijven. Maar veel restaurants gaan ook over op het verkopen van waardebonnen via platformen als www.steundehoreca.nl. Het is een prachtig initiatief met heel veel animo, maar deze steun kan restaurants alsnog in problemen brengen.

Resultaat is zeer korte-termijn

Natuurlijk wil je heel graag jouw favoriete restaurant steunen in deze tijd en koop je een waardebon. Zij kunnen dit geld op dit moment goed gebruiken, om de vaste lasten te betalen. Dit is op korte termijn erg gunstig, doordat zij hun vaste lasten kunnen betalen. Echter, stellen zij hierdoor financiële klappen uit. Op het moment dat ik dit schrijf, is het erg realistisch om te zeggen dat de horeca pas in juni open mag.
Bij opening is het aannemelijk dat de terrassen en restaurants gelijk vol zitten, omdat mensen eindelijk het huis uit mogen. Waarschijnlijk komen er wel mensen, die een waardebon bezitten. Vanzelfsprekend wil iedereen die waardebonnen van 50 of misschien wel 100 Euro verzilveren. Zodra iedereen tegelijkertijd zijn of haar waardebon inwisselt, maakt het restaurant nog steeds verlies: alle producten moeten nog worden ingekocht. De voorraad is op dit moment bij de meeste restaurants weggegooid, nadat aangekondigd werd dat de horeca dicht moest op 15 maart. Het geld dat zij nodig hadden, gefinancierd door de waardebonnen, is al uitgegeven aan de vaste lasten. Hierdoor raakt de horeca alsnog in een spagaat, door de inkoop. Natuurlijk zijn hier wel oplossingen voor.

Simpele oplossing voor een ‘grote’ problemen

Ik zeg nu niet dat je geen waardebonnen meer moet kopen. Integendeel, het helpt ze op korte termijn. Maar probeer niet gelijk die waardebon in te wisselen. Zo is de horeca weer in staat omzet te maken, zonder nog een klap te moeten incasseren. Daarnaast kunnen horeca-eigenaren ook zelf iets doen: zij kunnen regels maken voor het inwisselen van de waardebonnen. Bijvoorbeeld maximaal x-aantal waardebonnen per avond. Of een maximaal bedrag dat inwisselbaar is op een avond. Uiteindelijk moeten wij allemaal samen uit deze crisis komen en elkaar helpen. Het horecapersoneel, waaronder ikzelf, staat te popelen om de sterren van de hemel te mogen koken. Tot die tijd kunnen we er alleen maar over dromen.

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Daniel Vergouwen
Aangemaakt:

Neutraliteit

Neutraal
Politiek
Neutraal
Racisme
Neutraal
Sexisme
Onpartijdig
Partijdig