REVOLUTIE IN DE LANGUEDOC!

In de oude wijnboekjes werd nooit heel lovend gesproken over de wijnen uit de Languedoc-Roussillon. Maar dat is drastisch aan het veranderen. Een ware Revolutie!
Sommelierforaday
- Column

Na een carrière in de Nederlandse wijnwereld en mijn eigen bedrijven ben ik in 2015 vertrokken naar de Languedoc. Als je dan naar Frankrijk vertrekt, dan naar het zonnige deel en waar de wijnstokken staan, niet dan? Dit wijngebied heeft mij altijd gefascineerd. Dat gevoel van zwarte schaap van de wijnfamilie had voor mij wel wat. Bordeaux, Bourgogne, Piemonte, Toscane en Rioja hebben allemaal een mega-reputatie maar zullen daarom nooit écht veel veranderen en ze zijn trots op hun erfgoed (en terecht) maar daar hangt ook een prijskaartje aan.

Na phylloxera werd begin 20e eeuw de Languedoc-Roussillon aangewezen als de wijntuin van Frankrijk. Hier moest de grote plas van Frankrijk geproduceerd worden. Klimaat en autochtone druivenrassen met hoge opbrengst waren kernpunten. Frankrijk had grote hoeveelheden simpele tafelwijnen nodig voor de bevolking, fabrieksarbeiders, militairen etc. En tot ver na de 2e Wereldoorlog bleef dit gebied deze reputatie hooghouden. Tot in de jaren zeventig werden de druiven veelal door de plaatselijke Caves Coopératives verwerkt tot generieke wijnen. Massa=Kassa. In de jaren tachtig begon dit te veranderen. De opkomst van wijnen uit De Nieuwe Wereld maakte dat Frankrijk ook een wake up call kreeg. En juist in de Languedoc-Roussillon werd dit goed opgepakt, hier kwam de grote verandering tot stand. Een handvol wijnproducenten veranderde de stijl van de wijnen, lage opbrengst betekende hogere kwaliteit, er werden mono-cépage wijnen gemaakt van populaire druivensoorten als Sauvignon, Chardonnay en Merlot (nét zoals de populaire wijnen uit USA en Australië in die dagen) en er kwamen Outsiders naar deze regio die een uitdaging zagen en een nieuw leven wilde beginnen. Kwaliteitswijn is een keuze.
Juist deze Outsiders hebben het verschil gemaakt, en nog steeds. Let wel, in Frankrijk ben je al een Outsider als je uit het volgende Département bent.
Wijnmakers uit Bordeaux, Bourgogne, maar ook van buiten Frankrijk zagen de potentie van dit gebied. Het is niet verwonderlijk dat wijnmakers als Anne Gros uit Vosne-Romanée, Jean-Michel Cazes uit Bordeaux en collega’s uit Engeland, Duitsland, Italië, Australië hier neerstreken en dat is een groot compliment voor de regio.

Historisch gezien hebben de wijnboeren hier verschillende stukken land her en der verspreid. En de verschillende wijngaarden zijn beplant met vele lokale druivenrassen. Wijngaarden verwisselden vaak van eigenaar en dat geeft nieuwkomers een mogelijkheid iets te starten van scratch.
Deze, vaak kleine bedrijven (6ha-12ha) maken nu het grote verschil. En de lokale, authentieke druivensoorten vieren hoogtij. Voorts is biologische wijnteelt en zelf biodynamische wijnbouw erg in opkomst hier en dat is gewoon makkelijk te implementeren op kleinere schaal en oppervlakte omdat het erg bewerkelijk is op het land. En het droge, zonnige klimaat werkt ook mee.

Dit zijn dus een aantal factoren waarom de wijnen hier in zo’n razend tempo veranderen en beter worden. Kleinschalige wijnbouw van biologisch geteelde druiven viert nu de boventoon in kwaliteitswijnen. Spannende lokale druivenrassen als Grenache (ooit uit Spanje hier naartoe gehaald) Carignan, Terret, Macabeu, Picpoul allemaal rassen die het erg goed doen in dit droge en warme klimaat. En ze geven bij lage opbrengst per hectare fantastisch resultaat!
Steun de Revolutie, geef de goede wijnen van de Languedoc-Roussillon eens een (nieuwe) kans, je vaste wijnleverancier kan je zeker verder helpen.

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Sommelierforaday
Aangemaakt:

Neutraliteit

Neutraal
Politiek
Neutraal
Racisme
Neutraal
Sexisme
Onpartijdig
Partijdig