WIJN DRINKEN IN CRISISTIJD

Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar bij ons gaat een geopende fles altijd op.
Sommelierforaday
- Column

Wijn drinken in crisistijd, dat was even wennen moet ik zeggen.
Ik ben gezegend met een kleine voorraad heerlijke wijnen, in ons atelier, recht tegenover ons huis. 3 stappen en ik ben er. De rekken zijn gevuld met een selectie wijnen uit de regio, maar ook uit andere gebieden in Frankrijk, wat Spaans en Italiaans. Geweldig toch? Wijnen om te drinken, maar ook wat nog wel even bewaard dient te worden.
Toen kwam 17 maart het bericht van onze PM Macron dat we binnen moesten blijven. Geen nood, met een papiertje mogen we noodzakelijke boodschappen doen (wijn kopen) en met de hond wandelen. En in ons atelier ligt een noodvoorraad wijn die best getest kan worden.
Tja, eerst is er even paniek, wat gaan we de hele dag doen? Hoe gaan we zakelijk verder? Kúnnen we zakelijk verder? Wanneer weer? Iedereen in hetzelfde schuitje. Dat scheelt.
En lekker glas wijn dan maar. En Netflixen. Die fles gaat leeg. Mmm. Morgen misschien een dagje niet drinken?
Na een aantal dagen en flessen besloot ik iets aan dit gedrag te veranderen. Ik had flessen in mijn hand die nog zéker niet open ‘mochten’ en die gingen resoluut weer terug in het rek. Ik heb door de jaren heen best veel geleerd over wijnen bewaren en wanneer te drinken. Ook met vallen en opstaan uiteraard, zoals met alles. Vallen = te jong drinken, opstaan…
Zonde als een wijn zijn volle karakter en kracht gaat missen als je te lang wacht met drinken, het is vaak nog beter als je kan zeggen: “had best nog even mee gekund”.
Ik heb iets ontwikkeld wat ik de Ten Year Magic noem. Grote wijnen (met bewaarpotentieel) hebben in mijn ervaring iets magisch bij 10 jaar flesrijping. Nooit teleurgesteld geweest. Probeer maar een keer.
Oja! Ik heb een Coravin waarmee ik een glas kan tappen uit een fles zonder dat er zuurstof bij de wijn komt. Geweldig apparaat. De wijn die je uit de fles tapt wordt vervangen door argon gas die de rest van de fles beschermt. Ideaal ding in crisistijd! De wijnkoelkast wordt gevuld met wat lekkers wit, en een serie rode wijnen gaan uit ons atelier mee naar binnen. Trots staan ze in een rij. Welke gaan we eerst proberen? De keuze is gauw gemaakt. Één glas van iets lekkers doet wonderen. Wijn drinken wordt een groot avontuur. Hoe zal het met deze wijn staan? Al lekker of moet-ie nog even? We proberen vele wijnen uit, mijn Petra drinkt liever wit, nou dan neem ik toch een glas van die oude Carignan? Net als in de politiek wordt er hier nu een routekaart gemaakt. Wij zetten stippen op de horizon. Wijnplanning. Morgen die Côte Rotie dan maar proberen? Is nu 6 jaar oud. Kan mij het schelen, ik heb er trek in. BBQ aan voor de Côte de Boeuf. Jammer dat er geen vrienden komen mee eten. Dat komt wel weer. Maar de Coravin blijft uit de kast.

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Sommelierforaday
Aangemaakt:

Neutraliteit

Neutraal
Politiek
Neutraal
Racisme
Neutraal
Sexisme
Onpartijdig
Partijdig