Just Room Enough Island is kleinste bewoonde eiland ter wereld

Heb jij al ooit gehoord van het kleinste bewoonde eiland ter wereld? Het ligt op de grens van de Amerikaanse deelstaat New York en Canada en er is ‘just room enough’ voor de bewoners
Peter Dragstra (Semi-pro)
- Verslag onderzoek

Wie komt er op het idee om een huis te bouwen op een eilandje zo groot als een tennisbaan? Het is de jaren vijftig en de familie Sizeland is op zoek naar een locatie voor een vakantiehuisje dat geen problemen heeft met de buren. In de Sint Lawrence Rivier, op de grens van de Amerikaanse deelstaat New York en Canada, vinden ze precies wat ze zoeken. Er is daar een archipel van eilandjes in de rivier met de naam Thousand Islands. In werkelijkheid zijn dat er meer, rond de 1864. De archipel vormt de grens in de Sint Lawrence rivier tussen de Verenigde Staten en Canada, met eilandjes die tot één van beide landen behoren.

Een van de kleinste eilandjes ter wereld
Een van de kleinste eilandjes, Hub Island, is ongeveer 310 vierkante meter groot, precies groot genoeg voor een huis en een boom. Wat vereist is volgens de lokale regels om als erkend eiland van de Thousand Islands archipel te gelden. Even verderop ligt een groter eiland, waar de multimiljonair Boldt het kasteel Boldt Castle voor zijn vrouw liet bouwen. Deze vrouw overleed helaas voordat het kasteel werd voltooid.

Zo gezegd, zo gedaan en de bouwactiviteiten in opdracht van de Sizelands beginnen. Hun huis neemt meer dan een derde van het eilandje in beslag. Ze besluiten hun eiland heel toepasselijk om te dopen tot Just Room Enough Island. Want het huisje neemt een groot deel van het eiland in beslag. Naast het huis zelf, is er ruimte voor wat tuinstoelen om van het uitzicht te genieten, een paar struiken en een klein strandje. En als het water hoog staat, zelfs dat niet. En de boom, natuurlijk, die ondertussen is uitgegroeid tot een flink formaat

Inmiddels een lokale attractie
Erg veel ruimte voor een wandeling is er niet. Eén misstap en je belandt in het water. Ook boodschappen doen betekent een boottochtje. Waarschijnlijk hebben ze ook goed moeten nadenken over dingen als wc’s, de elektriciteitsvoorziening en stromend water. Want het enige stromende water is dat van de rivier Sint Lawrence zelf. Wat er dan wel is? Een onovertroffen, steeds veranderend uitzicht, want de Sint Lawrence rivier wordt druk bevaren.

Wellicht dacht de familie dat ze hier rustig vakantie konden vieren, maar dat valt een beetje tegen. Ondertussen is het opmerkelijke eilandje namelijk uitgegroeid tot een lokale attractie en hordes dagjesmensen komen het eiland bekijken. Maar één voordeel blijft. Je hoeft niet in de tuin te werken. Helaas is het, voor zover bekend, niet mogelijk de vakantiewoning te huren, al zijn er tal van andere huisjes in de buurt.

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Peter Dragstra
Aangemaakt:

Neutraliteit

Neutraal
Politiek
Neutraal
Racisme
Neutraal
Sexisme
Onpartijdig
Partijdig