Blijft de veestapel onbespreekbaar ondanks deze crisis?

De corona-crisis en het boerenprotest van afgelopen jaar hebben meer met elkaar te maken dan we denken. De oorzaak van beide problemen is namelijk hoe wij met dieren omgaan.
Peter Dragstra (Semi-pro)
- Achtergrond bij het nieuws

Het is nog geen half jaar geleden dat de boeren massaal de straat op gingen om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen. Je zou het alweer bijna vergeten door de crisis van de afgelopen 2 maanden. Toch hebben de onderwerpen veel met elkaar te maken. De oorzaak in beide problemen komt voort uit hetzelfde probleem: hoe wij met dieren omgaan.

De handel in wilde dieren is een onderbelicht thema in de tijdens de coronacrisis. Waar de maatregelen die er worden genomen tegen corona uitvoerig worden besproken, ontglipt de oorzaak van deze hele crisis in veel gevallen aan de aandacht van het grote publiek. Net als bij andere pandemieën, is ook corona naar alle waarschijnlijkheid ontstaan door manier waarop wij met dieren omgaan.

De Spaanse griep na de eerste wereldoorlog, de Aziatische griep in de jaren 60 en de Mexicaanse griep in de vorige eeuw hebben allemaal één ding gemeen; de virussen ontstonden door de relatie tussen mensen en (gedomesticeerde) dieren. Ook nu is de wereld weer in de ban van een nieuw virus. Wetenschappers waarschuwden al jaren voor dit probleem. Door de toenemende veestapel, vergroten we het risico op virussen als COVID-19 enorm.

Door de ontwikkelingen rondom de stikstofcrisis, lijken veel politieke partijen definitief afstand te hebben gedaan van het verkleinen van de veestapel. Dit terwijl er geen beter moment is om hier over te debatteren. Als men op lange termijn risico’s op pandemieën wil verkleinen, dan moeten we de manier waarop wij met dieren omgaan compleet herzien. Hopelijk kan de deze discussie op korte termijn weer worden geopend.

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Peter Dragstra
Aangemaakt:

Neutraliteit

Neutraal
Politiek
Neutraal
Racisme
Neutraal
Sexisme
Onpartijdig
Partijdig