Een goede foto

Algemeen

Op WeMakeTheNews worden foto’s bij artikelen altijd geschaald naar 500 x 500 px. Houd daar rekening mee.

De foto bij uw profiel wordt altijd klein weergegeven en in een lage resolutie van 128 x 128 opgeslagen. Foto’s bij een artikel worden in een hogere resolutie opgeslagen: 500 x 500.

Foto’s groter dan 2 Mb worden geweigerd door het systeem dus verklein deze eerst. Bijvoorbeeld met Paint (Windows) Formaat wijzigen.
Foto’s moeten .jpg bestanden zijn anders worden deze geweigerd dus converteer eerst. Bijvoorbeeld met Paint (Windows) Opslaan Als .JPG.

Let op: mochten er problemen zijn met uw afbeelding dan kan monitor@wemakethenews.nl ook uitkomst bieden, ook als uw artikel al gepubliceerd is.

Echter wat is een goede foto om bij een artikel te plaatsen?

Bij het artikel: scherp, scherp en nog eens scherp. Uw foto moet met uw onderwerp te maken hebben, moet duidelijk herkenbaar zijn en voldoen aan de Afspraken op de nieuwsportal. Voorkom zoveel mogelijk clichés en zorg voor een goede belichting en compositie.

Bij uw profiel: een duidelijk herkenbare foto of een normale avatar (geen rare symbolen).

Als u zelf geen foto heeft:

  • Gebruik er één van https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page. Let er wel op dat u de juiste licentie code vermeld bij uw foto (attributie);
  • Gebruik een foto van een andere website met legale gratis foto’s. Er zijn diverse sites voor “royalty free” foto’s die u gratis kunt gebruiken zoals op bijvoorbeeld https://pixabay.com/ of  foto’s waarbij attributie verplicht is, zoals bijvoorbeeld  https://www.freedigitalphotos.net. Indien attributie verplicht is, bent u zelf verantwoordelijk voor een goede vermelding. Ons advies is om bij twijfel altijd attributie toe te voegen. Het is een kleine moeite en ziet er qua vormgeving op onze site niet storend uit, eerder volledig;
  • Gebruik een foto van een website met foto’s waarvoor u kunt betalen. Er zijn diverse sites waar u voor kleine bedragen het gebruiksrecht van foto’s kan kopen. Bijvoorbeeld https://www.shutterstock.com. Soms is attributie erbij verplicht en soms niet;
  • Vraag toestemming voor het gebruik van een foto aan iemand en vermeld deze toestemming bij de foto als attributie;
  • Zoek in Google op afbeeldingen met de licentie “gelabeld voor hergebruik”. Het gebruik bij uw artikel is commercieel dus dat moet wel toegestaan zijn. Meestal is ook bron vermelding nodig (attributie);
  • Het is VERPLICHT om de foto attributie in te vullen, ook als u zelf het copyright heeft. De controle op internet door bots is zo stevig dat we geen risico op boetes willen lopen. Bij vragen of twijfel mail ons.

Zodra er een melding van plagiaat binnenkomt zal uw foto verwijderd worden, u bent en blijft zelf verantwoordelijk voor mogelijke repercussies van het plaatsen van een foto op een onjuiste of zelfs illegale manier. Indien de Monitor vindt dat het copyright van een door u geplaatste foto niet helder genoeg is, wordt deze foto verwijderd.

Tips voor goede legale sites voor gratis foto’s worden altijd op prijs gesteld. U kunt deze sturen naar de board@wemakethenews.nl.