Dieren in tijden van corona

In sommige landen worden dieren massaal gedumpt uit angst voor corona. Angst. Het is zo’n klein woordje en heeft zo’n grote impact. Ook op het dierenwelzijn.
Anoek Winkel
- Opinie

Angst. Het is een klein woordje, maar het heeft een grote impact. Op ons allemaal. In de huidige coronacrisis worden veel mensen vooral door angst geregeerd. Die angst is niet alleen gebaseerd op de wetenschap dat je ziek kunt worden van dit virus en er zelfs aan kan overlijden. Die angst zit ook in ‘de angst voor het onbekende’. Want er is nog zoveel wat we niet weten over het coronavirus.

In een aantal landen worden dieren massaal op straat gedumpt omdat men bang is dat ze het virus overdragen. Vandaag werd er bekend dat er op twee nertsenfokkerijen in Brabant corona bij de dieren is vastgesteld. En dat veroorzaakt opnieuw angst. Want er is toch in bijna alle media en op de site van het RIVM gezegd dat de kans op verspreiding middels dieren minimaal is? Wat betekent dat voor de verspreiding van het virus? Wat betekent dat voor de maatregelen?

Laat ik hiermee beginnen: ik vind het goed om te zien dat de overheid direct maatregelen treft. Er wordt niet langer afgewacht, het gaat om handelen. Handelen en een beleid uitzetten. Een duidelijk beleid, daar hebben deze fokkerijen iets aan. Nu weten ze waar ze aan toe zijn en kunnen ze vanaf daar verder. Momenteel worden er stof- en luchtmonsters genomen om onderzoek te doen naar het verband tussen corona en luchtvervuiling. Wat betreft de dieren lijken katachtigen tot nu toe meer vatbaar te zijn voor het virus dan andere dieren.

Moeten we nu met z’n allen bang zijn dat onze huisdieren het virus aan ons overdragen? Het slechte nieuws: we weten nog te weinig. Er is nog veel te veel onwetendheid over het corona virus (covid-19) om dingen met zekerheid te kunnen zeggen. Want die zekerheid is er simpelweg niet. Het goede nieuws: voor nu wordt er gedacht dat dit virus niet van dier op mens wordt overgedragen, maar van mens op dier. Iets anders dus dan wat we over het algemeen gewend zijn. Waarom is dat goed nieuws? Omdat verspreiding via dieren sneller lijkt te gaan dan via mensen. Denk hierbij eens aan de vogelgriep of de mond-en-klauwzeer. Dat zou dus betekenen dat je óf zelf al besmet moet zijn, óf je huisdier in aanraking moet zijn geweest met iemand die besmet is. En in de meeste gevallen is de eigenaar van het huisdier hier zelf bij.

Zeg ik hiermee dat we niet angstig zouden moeten zijn voor het virus met betrekking tot onze huisdieren? Nee. Want een gezonde dosis angst houdt ons realistisch en alert. En dat is precies wat we nodig hebben in deze crisis. Angst zorgt er ook voor dat we bijvoorbeeld in staat zijn om verstandige keuzes te maken. Te veel angst kan daarentegen zorgen voor onverstandige keuzes. Handelen uit angst kan zelfs leiden tot agressie en criminaliteit.
Laat je leven niet beheersen door angst, maar leef wel met een gezonde dosis ‘boerenverstand’. Wees lief voor elkaar, wees lief voor je huisdier. Zoek troost bij elkaar, aangezien we allemaal in hetzelfde schuitje zitten.

Na een lange werkdag in de zorg, geniet ik optimaal van de vrijheid die ik ervaar bij het wandelen met de hond. Die absolute, onbegrensde en onvoorwaardelijke liefde die mijn hond mij schenkt. En bovenal: dat vertrouwen. Dat pure en oprechte vertrouwen in mij. Met mij naast zich kan hij de wereld aan, want wat heeft hij te vrezen?

Laten we vandaag proberen de angst om te zetten naar vertrouwen. Vertrouwen in elkaar en vertrouwen dat ook deze tijd voorbijgaat.

#stayafe #stayhome #corona

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Anoek Winkel
Aangemaakt:

Neutraliteit

Neutraal
Politiek
Neutraal
Racisme
Neutraal
Sexisme
Onpartijdig
Partijdig