Hoe flitshandelaren voor extra financiële problemen kunnen zorgen

Vorige week daalde de olieprijs zo hard, dat je geld toe zou krijgen als je een contract aannam. Een van de eerste gedachtes die ik had, was om een olietanker te kopen.
Daniel Vergouwen (Pro)
- Analyse van het nieuws

En de olietanker vol te laden met olie en wachten tot de prijs zou stijgen. Tijdens dit onderzoek heb ik ook gekeken hoe de oliemarkt werkt. Iets waar ik me vooral over loop te verwonderen is de werking van de vrije markt. Ten eerste dat het serieus zo kan zijn dat er geld toegegeven moet worden op olie en er toch doorgepompt wordt is best bijzonder. Het is natuurlijk niet eenvoudig om zomaar te stoppen met pompen, omdat olieproducenten hun betalingsverplichtingen moeten voldoen, aldus de olieproducten.

Ten tweede dat flitshandelaren de prijs verhogen of juist verlagen in de markt. Een van de oorzaken van een vat waar geld toegegeven moet worden, is mede te danken aan flitshandelaren. Zij hebben natuurlijk niets aan olie en verkopen het slechts door om alleen winst mee te pakken. Dit doen zij niet alleen in de oliebranche, maar in alle branches waar contracten of aandelen worden verhandeld. Zo hebben sommige handelaren recent hun winst verveertienvoudigd dankzij de coronacrisis. Zij verkopen dan in een seconde een vat olie om zo een kleine winst mee te pakken.

Flitshandelaren investeren miljoenen om de snelste zendmasten te bouwen en ook het beste personeel op de wereld te werven. Al sinds 2010 hebben flitshandelaren een niet al te beste naam na de zogenoemde Flashcrash. Hierop zijn wel een aantal kanttekeningen te maken, doordat deze crash grotendeels werd veroorzaakt door één man, die de markt manipuleerde om voordeel te behalen op andere flitshandelaren. Deze man zit hiervoor ook in het gevangenis. Over deze gebeurtenis is een boek geschreven namelijk Flashboys, waaruit blijkt dat flitshandelaren ‘normale’ beleggers geld kosten. Sterker nog het kost, volgens de Financial Conduct Authority, de gewone beleggers zelfs 4,5 miljard Euro. Het kost dus in feite de pensioenbeleggers geld, die onze oude dag moeten verzorgen. Uiteindelijk gaat het erom, dat de flitshandelaren voor zichzelf het meeste geld bij elkaar kunnen schrapen. Hiermee komt de wereld geen stap voorruit, al helemaal niet in deze tijden. Een goede vraag om jezelf te stellen is of de overheid moet ingrijpen om een crisis te voorkomen, dankzij paniek op de beurs. Sommige handelaren verergeren de situatie slechts. Mijn idee om een olietanker te kopen en olie op te slaan, was eigenlijk niet eens zo slecht. Ik doe namelijk wel iets met de olie.

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Daniel Vergouwen
Aangemaakt:

Neutraliteit

Neutraal
Politiek
Neutraal
Racisme
Neutraal
Sexisme
Onpartijdig
Partijdig