Vergeten druivensoorten: de schatkamer van de Languedoc

Naast vergeten groenten, vergeten kinderen zijn er ook vergeten druivensoorten. De Languedoc staat er nog vol mee!
Sommelierforaday
- Column

Ik kan mij nog goed menukaarten van beroemde chefs herinneren die vol stonden met ‘vergeten groenten’ als schorseneren, raap, warmoes en aardpeer. Heerlijk! Dat de supermarkten er niet vol mee liggen wil niet zeggen dat er geen vraag naar is.
Hetzelfde euvel tref je aan met de verschillende druivensoorten in de wijnbouw.
“Superieure” druivensoorten als Chardonnay, Syrah en Cabernet-Sauvignon zijn wereldwijd aangeplant en zijn voor veel wijndrinkers herkenbaar. Daarnaast zijn sommige wijngebieden waar deze druiven groeien zó beroemd dat je in de USA een “Chablis” bestelt als je een droge witte wijn wilt drinken. Het “Xerox” effect.
Ik blijf het zeggen: het wijngebied Languedoc-Roussillon blijft voor mij een schatkamer met interessante wijnen. Uiteraard is hier ook de slag geslagen om de ‘superieure’ druivensoorten aan te planten, vooral in de jaren ‘70 (men kreeg zelfs premies om “inferieure” rassen te rooien en te vervangen met bijvoorbeeld Syrah) maar gelukkig hebben veel wijnboeren hier hun roots behouden.
Met de kwaliteitsslag die hier zo’n 30 jaar geleden begon kwam ook het enorme potentieel van de lokale druivensoorten aan de oppervlakte. De slag naar kwaliteitswijn begon met reductie van opbrengst per druivenstok. Het is eigenlijk heel simpel: minder druiven trossen per plant betekent betere wijn met meer concentratie en karakter. En dát was nou nét wat de wijnen uit deze streek misten. Die lagere opbrengst per hectare was de sleutel tot kwaliteit.
Daarnaast hebben we te maken met Global Warming, het klimaat verandert, wijngebieden als de Languedoc-Roussillon hebben steeds meer te maken met droogte en extreme regenval. Nu blijkt juist dat de autochtone druivensoorten die hier al eeuwen aangeplant staan, zeer goed bestand zijn tegen deze extreme weersomstandigheden en klimaatveranderingen dan de “superieure” druivensoorten die hier historisch niets te zoeken hebben!
Hier in de Minervois waar wij wonen, het wijngebied tussen Carcassonne en Narbonne staat werkelijk nog vol met oude, authentieke druivensoorten uit het verleden en die worden nu gekoesterd door de wijnboeren. We hebben het over kleine percelen, vaak met zogeheten ‘bush vines’ de snoeiwijze in een ronde vorm, zonder geleidedraad. Druivensoorten als Aramon, Terret, Counoise, Picpoul, Riveyrenc, Oeillade, Bourboulenc, Macabeu, vaak met roze (“Gris”) of blauwe schil.
Er zijn verschillende wijnboeren hier die de oude druivensoorten als specialiteit zien en de vlag ermee wapperen. Zeer interessante wijnen van bijvoorbeeld Clos Centeille in La Livinière en Clos du Gravillas in Saint-Jean-de-Minervois. Verras je wijnvrienden eens met een wijn met een verhaal!
Santé.

twitterFacebooklinkedinmailtwitterFacebooklinkedinmail

Auteur: Sommelierforaday
Aangemaakt:

Neutraliteit

Neutraal
Politiek
Neutraal
Racisme
Neutraal
Sexisme
Onpartijdig
Partijdig