Wereldpremière van de film Schirkoa: In Lies We Trust

[KOP]IFFR weer begonnen
Afgelopen donderdag 25 januari is het international Film Festival Rotterdam weer begonnen. We gaan zo’n 20 films zien en zullen u met reviews, foto’s van Q&A’s e.d. op de hoogte gaan houden van zaken van het filmfestival.

[KOP]Schirkoa Graphic Novel
Schirkoa was bedacht in 2010 als onvoltooide grafische roman en een deel werd later tot leven gewekt in een korte animatiefilm. Deze film kwalificeerde voor de Oscars 2017, won ‘Best in Show’ bij SIGGRAPH Asia, en behaalde ‘Beste Animatie Korte Film’ bij de American Movie Awards en Bollywood Film Journalisten Awards, naast 122 festivalvertoningen en 35 internationale prijzen. Tijd dus om eens te denken over een volledige film en deze film kwam er dan ook na 10 jaar hard werken.

[KOP]Schirkoa Wereldpremière
Een Indiase animatie op het IFFR 2024. Dat was nieuw, we kennen de India filmindustrie natuurlijk allemaal van de Bollywood films maar niet van animatie.
Met Schirkoa brengt Ishan Shukla, een fanatische animatie naar het festival. Het ziet er allemaal prima uit en dit komt door het gebruik van de Unreal game engine en ‘motion-capture’ techniek.
En wat een verhaal, of moeten we zeggen verhaallijnen? Het gaat over een dystopische wereld met repressie maar ook over liefde en levensfilosofie. Er komen ook veel goden in voor. We willen niet teveel van het verhaal verklappen maar de twee uur waren zo voorbij.


[KOP]Inleiding.
Met de terugkeer van Luke Skywalker in een één van de beste “lightsaber” gevechten ooit aan het einde van een fantastische seizoen 2. Hoe moest dat nu verder een seizoen zonder de lieftallige Grogu? Die ging tenslotte met Luke mee om de Jedi training te volgen.

Maar toen kwam de serie “The book of Boba Fett”, wat goed had kunnen zijn maar het wat mij betreft niet was. De voornaamste teleurstelling was dat in de originele Starwars trilogie Boba Fett een echte slechterik was. Terwijl hij in deze serie niet veel voorstelde. In de slot aflevering van deze serie werd ons verteld dat Grogu had gekozen voor het leven als een Mandalorian. Dus het 3e seizoen moest dus ook weer over Grogu gaan. Of zou het schrijversduo Jon Favreau en Dave Filonize een ander keuze maken?


Met een dramatisch slot in de laatste aflevering is nu een einde gekomen aan seizoen drie. Dit derde seizoen heeft een andere wending genomen dan wellicht door iedereen werd verwacht. Met name de introductie van een maatschappij waarin alle beslissingen die eenieder neemt, van te voren zijn voorspeld en zijn doorberekend door een hyper intelligentie genaamd “Rehoboam”.

Een maatschappij waar echte “vrijheid” niet meer bestaat en waar alles van te voren al vast ligt. De opstand hier tegen, geleid door Dolores Abernathy (een product van de firma Delos, één van de machtigste bedrijven van deze maatschappij) is wel erg ironisch en ook nogal cynisch te noemen.
Wat er gebeurt in de laatste scene van dit seizoen met Dolores laat veel vragen onbeantwoord over haar en de andere verhaallijnen. Ik heb er een aantal nader uitgelicht.

Dolores Abernathy. Na hetgeen gebeurt in de laatste scene met haar. Hoe gaat het verder, is er nog een rol voor haar in het vierde seizoen? Of hebben we het laatste van haar gehoord en zal ze geen verdere rol hebben in het vierde seizoen?

Rehoboam. Wat gaat er gebeuren met deze hyper intelligentie, zal zij evolueren naar een zelfdenkende machine zoals “Skynet” in de Terminator© films? Wellicht, of volgt er nog een andere onverwachte twist?

Caleb Nichols. Hoe moet het nu verder met Caleb Nichols en alle andere mensen die niet meer in het systeem passen. Gaat hij als leider van deze opstand, tegen deze niet vrije maatschappij, door met zijn strijd en volgt er een wereld revolutie? Waarin het systematisch voorspelbare plaats maakt voor de totale chaos van een nieuwe wereldoorlog? Of volgt er nog een andere wending?

William (Men in Black). Is de rol van William echt uitgespeeld? Of zal hij herrijzen en Delos weer in ere herstellen zodat er weer nieuwe ‘hosts’ kunnen worden gemaakt? Ik hoop het van harte omdat Delos toch de start was van het originele boek en film. Maar wellicht is dit een wat melancholische gedachtegang.

Maeve Millay. Wat zal de rol zijn van haar en de nog overgebleven ‘hosts’? Of zijn ze nu allemaal dood en echt vernietigd? Ik hoop dat haar rol nog niet is uitgespeeld omdat haar karakter zoveel ontwikkeling heeft door gemaakt en tevens fantastisch wordt vertolkt door Thandie Newton.

Benard Lowe. Dan als laatste het karakter van de host Benard Lowe. Wat heeft hij allemaal gezien in de laatste scene van seizoen 3? Hoe moeten we dit allemaal duiden en wat voor rol zal hij nog gaan spelen?

Allemaal onbeantwoorde vragen waar nog geen bevredigend antwoord op is. De vraag is, of dit een vierde seizoen nodig maakt en of dit commercieel verantwoord zal blijken? De kijkcijfers van dit derde seizoen waren niet al te positief en de waardering op “Rotten Tomatoes” was ook niet super met ‘audience rating’ van maar 61%. Zelf ben ik wel benieuwd hoe het nu verder gaat. Maar vinden ze dit ook bij HBO en wat vindt één van de producenten, “Warner Bros” hiervan? Van deze producent horen we weinig, wat we wel weten is, dat als er een vierde seizoen komt, dan wordt het zeker niet voor 2022.
Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden. Moet er een vierde seizoen komen waarin alle verhaallijnen worden afgemaakt of moeten we het hierbij laten? Graag zie ik jullie reacties in de commentaren!

Bronnen:
Ratings: https://www.rottentomatoes.com/tv/westworld/s03
Algemene informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Westworld_(televisieserie)


Met veel interesse ben ik in 2016 begonnen te kijken naar deze fantastische HBO©serie.
Inmiddels zijn we 6 afleveringen verder in het 3e seizoen van deze serie. Ik begin nu wel een beetje de draad kwijt te raken. Vinden jullie dat ook?

Het 1e seizoen van Westworld leek nog het meest op de orginele film Westworld uit 1973 MGM©. Deze film met een fantastische hoofrol van Yul Burner en geweldige regie van Michael Crichton. Deze Michael Crichton die we ook kennen van o.a. Jurassic Park, Lost world and the Adromeda Strain was tevens verantwoordelijk voor het boek waar het scenario van deze film op is gebaseerd.

De basis van het 1e seizoen is het vakantiepark Delos. Hier is het mogelijk om je onder te dompelen in o.a. het oude Wilde Westen van de 18e eeuw. Dit vakantiepark is door de hoge entrees vooral voor de hele rijke bovenlaag van de bevolking. De vaste inwoners zijn robots ook wel “hosts” genoemd, hier kun je als gast van alles mee doen zonder de consequenties hiervan te ondervinden. De hosts worden dagelijks gereset en vergeten wat er de vorig dag is gebeurd. Totdat een host zich de volgende dag een gast herinnert……..

Wat volgt zijn tien afleveringen waar we enkele hoofdpersonen volgen zoals een host genaamd “Dolores Abernathy”, een pracht rol van Evan Rachel Wood. Ook krijgen we vast een kijkje achter de schermen, wie heeft de hosts genaamd en wie ze programmeert. De serie is goed gemaakt en ziet er prachtig uit, er is veel aandacht voor detail en scenario’s zijn goed geschreven en goed geregisseerd, met voldoende tempo maar ook aandacht voor verdieping. Na elke aflevering krijg je weer zin om een volgende aflevering te zien.

In 2018 volgt dan het 2e seizoen. In dit seizoen maken we kennis met de andere werelden die zich binnen het park Delos bevinden zoals Shogun world waar we in het Japan van de 17e eeuw belanden. De verdere verhaal lijn is vooral gericht op de achtergrond van het park Delos, over de oprichters van het park en het doel wat ze ermee hadden. Daarnaast krijgen we meer achtergrondinformatie over enkele gasten en worden hosts gevolgd die zich steeds meer herinneren en in opstand komen tegen hun gasten. Een grappig element is dat soms onduidelijk is wie gast is en wie host. Helaas wordt het niveau van het 1e seizoen niet altijd gehaald, de scenario’s zijn minder goed uitgewerkt, enkele pareltjes uitgezonderd zoals de aflevering over de Indianenstam. Het einde van dit seizoen is niet in alle gevallen bevredigend maar wel verrassend.

Nu is in 2020 het 3e seizoen gestart en zijn we inmiddels 5 afleveringen verder.
Na het dramatische einde van het 2e seizoen is het park Delos gesloten. De host “Dolores” wil de Wereld veranderen of ontwrichten dat is niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk wordt is dat de huidige wereld die zich afspeelt in de nabije toekomst (22 eeuw?) wordt geregeerd door een hyper Artificial Intelligence (AI) genaamd Rehoboam. Dit lijkt een beetje op de Skynet uit de Terminator films. Volgt er nu een strijd tussen de Hosts, Rehoboam en onafhankelijke mensen zoals “Caleb” die niet langer in het systeem zit maar een random element wordt genoemd. Dit laatste thema doet me heel erg denken aan het boek van George Orwell, 1984.

Waar zitten we nu naar te kijken? De serie ziet er cinematografisch nog steeds prachtig uit, er is nog steeds heel veel aandacht voor details. De scenario’s zijn nu wat rommeliger en nog vergezochter en wel erg op actie gericht. Men maakt nu gebruik van al bestaande thema’s uit andere films, dat geldt zeker ook voor de muziek waar ik in aflevering 5 het openingsthema van de “Shining” dacht te herkennen.

De originaliteit van de serie dreigt verloren te gaan. Dit blijkt ook uit het aantal kijkers dat in Amerika voor de helft is gedaald vergeleken met het vorige seizoen (bron: Variety.com)
Hopelijk komt het nog goed en volgen er nog nieuwe originele afleveringen. Gebaseerd op goed uitgewerkte scenario’s.

Ik lees graag jullie commentaren en eigen opinies hierover. Indien relevant kom ik er in mijn volgende recensie op terug.