Voetballen na de coronacrisis

Ooit zal dit voorbij zijn, maar hoe moet het dan verder? De gevolgen van het virus laat in het amateurvoetbal sporen na. De competities werden stopgezet en van promoveren of degradatie leek dit seizoen geen sprake. Het besluit van de KNVB kon op veel begrip rekenen. ,,Gezondheid is belangrijker dan voetbal”, was een veelgehoorde reactie van amateurtrainers. Een paar dagen later kwamen er andere berichten. Clubs die met ruim tien punten voorsprong op een kampioenschap (en dus promotie) leken af te stevenen baalden (begrijpelijkerwijs) van het bondsbesluit. Zij krijgen nu de ruimte om een verzoek in te dienen om alsnog aanspraak te kunnen maken op promotie.

In het betaalde voetbal zijn de gevolgen groter. Een deel van de inkomsten voor deze bedrijfstak komt uit sponsorgelden, maar de economische gevolgen van het coronavirus zijn bekend. Bedrijven komen in de problemen en of er dan geld is om bij de plaatselijke betaald voetbalclub een dure zitplaats of skybox te kopen is nog maar de vraag. Bovendien gaan clubs uit van een gemiddeld aantal bezoekers per wedstrijd. Als er ineens minder of geen wedstrijden zijn, worden er dus minder of geen toegangskaarten verkocht. Logisch gevolg: minder inkomsten aan die kant.
Het beeld dat er in het voetbal miljoenen omgaan en voetballers niet moeten zeuren is maar deels waar. Natuurlijk verdienen de grote sterren bij de grootste clubs van de wereld hele grote bedragen, maar we hebben in Nederland in de Keuken Kampioen Divisie te maken met veel voetballers die soms tegen een minimumloon in dienst zijn van clubs die maar net meer te besteden hebben dan een gezonde amateurvereniging. Als die clubs in de problemen komen zijn de gevolgen niet te overzien.

Lege stadions

Nu zelfs de grote clubs (Ajax, PSV en Feyenoord) aan de bel trekken, is het voor het grote publiek duidelijk dat de vaderlandse voetbaltop ook in de problemen kan komen. Dat is vooral gebaseerd op de vraag wanneer er weer voor publiek gevoetbald mag worden. Volgens sommige experts kan het zomaar een jaar duren voor de stadions weer open mogen om met tienduizenden tegelijk naar het populaire spelletje te kijken. De gevolgen zijn duidelijk: nog langer geen inkomsten aan die kant van de begroting.

De vraag is vooral wanneer alles weer normaal wordt. Tot op heden is Nederland sowieso tot 28 april in een intelligente lock down. De kans bestaat dat deze maatregel ook in mei nog van kracht zal zijn. Maar zelfs als er versoepeling van de maatregelen plaats zal vinden, is niet ineens alles weer zoals het ooit was. De samenleving zal weer in fases opgestart moeten worden. Gezien de belangen van andere beroepsgroepen (zorg, onderwijs) zal de sport niet als eerste aan de beurt zijn. Hoe jammer ook, want een maatschappij heeft ook ontspanning en vermaak nodig. Dat begrepen de Romeinen tweeduizend jaar geleden al toen ze het volk ‘brood en spelen’ gaven.
Maar zelfs als de stadions weer open kunnen, is het niet zeker dat er weer gewoon zoals voor de coronacrisis opeengepakt naar wedstrijden gekeken kan worden. Burgemeesters zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het afgeven van vergunningen voor evenementen. Voetbalwedstrijden zijn evenementen en dus kan een burgemeester beslissen een vergunning niet af te geven. De gemeente Utrecht liet in AD Utrechts Nieuwsblad via een woordvoerder van burgemeester Van Zanen weten: ,,Zodra volgens het kabinet en de RIVM weer sprake kan zijn van voetbalwedstrijden gaan we in gesprek, ook met FC Utrecht, politie en Openbaar Ministerie. Ook de zorg over de belasting op de politiecapaciteit en op andere betrokken partijen komt aan de orde als we de voorstellen bespreken.”

FC Utrecht zou komende zondag in Rotterdam de bekerfinale tegen Feyenoord spelen. Traditiegetrouw is dit een voetbalfeest in een uitverkochte Kuip, maar het stadion zal zondagmiddag leeg zijn. Inmiddels is de KNVB van plan om, indien mogelijk, de bekerfinale op 12 juli te laten spelen.
Maar of het competitievoetbal nog wordt uitgespeeld is de vraag. Daarvoor is er nog te veel onduidelijkheid over de ontwikkeling van het coronavirus. Inmiddels zijn het Europees Kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen een jaar uitgesteld en worden grote wielerevenementen verschoven naar later in het jaar.

Eén ding is duidelijk: er zijn nog te veel onzekerheden om een gedegen planning voor de sportcompetities te maken. En daar heeft de belangrijkste bijzaak in het leven mee te maken.