Hoe de Zeeuwse De Munck een Utrechtse vriendenploeg kampioen maakte

Nog altijd gaat de naam Frans de Munck gepaard met zijn mythische bijnaam: ‘De Zwarte Panter’. Een superster wordt hij, ook bij het Utrechtse DOS dat in 1958 de landstitel pakt.

Aan de Westerstraat in Goes wordt op die 20ste augustus, op de kop af honderd jaar geleden, Frans de Munck junior geboren, als zoon van Frans de Munck en Johanna Maria Labeur. Vader was een verdienstelijk wielrenner, een sport die ook de kleine Frans in zijn genen blijkt te hebben. Maar hij kan ook voetballen en blijkt tevens een talentvolle handballer en korfballer te zijn. Ook haalt hij records in het speerwerpen.
Vanwege een blessure moet hij zijn ambities als midvoor opgeven. Al snel ontdekt hij het plezier van het keepen. Al op 15-jarige leeftijd maakt de jongen met het gitzwarte haar zijn debuut in het eerste elftal van VV Goes.
In de tweede wereldoorlog krijgt De Munck opdracht om werkzaamheden te verrichten voor de bezetter, maar daar heeft hij weinig trek in. Daarom gaat hij gretig in op de aanbieding om voor Sittardse Boys te spelen. Bij een contract in Limburg krijgt hij een verklaring dat hij niet voor de Duitsers hoeft te werken, omdat hij niet gemist kan worden bij een baan in de voedselvoorziening.
Schorsing van de KNVB

Als blijkt dat De Munck geld heeft ontvangen voor zijn kunsten in het doel, volgt een schorsing van de KNVB die in die tijd streng toeziet op de regels dat voetbal een sport voor amateurs is. De Munck zoekt zijn heil over de grens en komt na de oorlog terecht bij 1. FC Köln. Daar groeit hij uit tot een superster. Op de tribunes, waar steeds vaker ook vrouwen komen kijken om de knappe Hollander in actie te zien, wordt de bijnaam van De Munck gescandeerd: ‘Schwarze Katze’. Later, in Nederland, zal hij te boek komen te staan als ‘de Zwarte Panter’.
Als in 1953 in Zeeland de dijken doorbreken, halen Nederlandse profs in het buitenland geld op voor een benefietwedstrijd in Parijs. De Munck zal die dag blijven zien als de mooiste uit zijn leven. De wedstrijd voor het goede doel blijkt de aanzet tot het betaalde voetbal in Nederland.
Ineens is Frans de Munck weer welkom in de Nederlandse competitie. In Limburg zijn ze De Munck nog niet vergeten. Het ambitieuze Fortuna’54 slaat toe met het strikken van De Munck. Ze krijgen een topkeeper in het doel. Ook leert hij zijn eerste vrouw kennen, maar in het diepste geheim verwekt hij twee kinderen bij de vrouw die later zijn tweede echtgenote zal worden.

Ruzie

In de zomer van 1957 krijgt De Munck ruzie bij Fortuna’54 en is in Utrecht DOS op zoek naar een keeper. De transfersom bedraagt 95.000 gulden, in die tijd een enorm bedrag. Maar DOS krijgt er een publiekstrekker bij. De held van Utrecht is Tonny van der Linden. Samen met Gerrit Krommert, Dirk Lammers en Cor Luiten vormt Van der Linden bij DOS een ijzersterke aanval.
Achterin staat de talentvolle Hans Kraay. Ook in de defensie staat Andries Nagtegaal. De inmiddels 87-jarige inwoner van Houten, staat erbovenop als Frans de Munck de blonde seksbom Jayne Mansfield vol op haar mond kust. ,,Dat weet ik zeker nog”, herinnert Nagtegaal zich. ,,Een kusje hier en daar, daar hield hij wel van. Maar Frans was verder een heel normale man. Hij deed heel gewoon, maar hij was natuurlijk wel een ster in die tijd.”

De plannen van DOS-manager Piet Mackaay pakken uitstekend uit, want op 15 juni 1958 wordt DOS kampioen van Nederland. De Utrechters winnen in een beslissingswedstrijd in Nijmegen met 1-0 van Sportclub Enschede dat Abe Lenstra in de gelederen heeft. Een dag later meldt de keeper zich op het stadhuis waar burgemeester De Ranitz het kampioenselftal officieel ontvangt, Na een rondrit per koets door de stad, waarbij duizenden mensen de helden aanmoedigen, eindigt de dag in Huize Olympia aan de Amsterdamsestraatweg waar het besloten kampioensfeest plaatsvindt.

Na zijn periode bij DOS speelt De Munck nog voor Veendam, Cambuur en Vitesse. Op 24 december 2010 (kerstavond) overlijdt één van de grootste keepers die Nederland heeft gehad.
In 2021 verscheen het boek ‘De Zwarte Panter’ over het leven van sportman, womanizer en filmster (in die volgorde) Frans de Munck.